| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Roladki rybne z młodą kapustą

Roladki rybne z młodą kapustą

Pokrojone na kawałki filety z flądry, wędzony boczek, marchewka i młoda kapusta to najważniejsze składniki rybnych roladek.

Składniki

  • 8 filetów z flądry
  • 1 marchewka
  • główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 20 dag masła
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina cukru
  • sól i pieprz
  • plastry cytryny i natka pietruszki do dekoracji

Jak to zrobić

Obraną i umytą marchew pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do osolonego wrzątku na trzy minuty i odsączyć. Filety z flądry opłukać, odsączyć i skropić sokiem z cytryny, następnie posolić i posmarować z obu stron cieniutką warstwą chrzanu. Na wierzchu ułożyć plasterki marchwi i każdy z filetów zwinąć. Uformowane roladki spiąć wykałaczkami.

W garnku zagotować szklankę wody z połową szklanki wina, szczyptą soli i kilkoma ziarenkami pieprzu. Do wywaru włożyć roladki i gotować je na małym ogniu przez 10 minut, nie dopuszczając do wrzenia.

Umytą kapustę drobno poszatkować i dusić w garnku z niewielką ilością wody, soli i pieprzu ok. 10 minut. Obrane cebule posiekać i gotować w garnku z resztą wina tak długo, aż pozostanie 1/3 objętości płynu. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną odrobiną zimnej wody, zagęścić nią wywar z cebuli i ponownie go zagotować. Następnie dodać mocno zmrożone, pokrojone w kostkę masło i doprawić sos solą, pieprzem i odrobiną cukru. Pokrojony w kostkę boczek dobrze wysmażyć i dodać go do uduszonej i odsączonej kapusty. Roladki rybne ułożyć na półmisku, polać je sosem i otoczyć kapustą. Danie udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.

Przeczytaj dodatkowo:
Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...