| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Roladki rybne z młodą kapustą

Roladki rybne z młodą kapustą

Pokrojone na kawałki filety z flądry, wędzony boczek, marchewka i młoda kapusta to najważniejsze składniki rybnych roladek.

Składniki

  • 8 filetów z flądry
  • 1 marchewka
  • główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 20 dag masła
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina cukru
  • sól i pieprz
  • plastry cytryny i natka pietruszki do dekoracji

Jak to zrobić

Obraną i umytą marchew pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do osolonego wrzątku na trzy minuty i odsączyć. Filety z flądry opłukać, odsączyć i skropić sokiem z cytryny, następnie posolić i posmarować z obu stron cieniutką warstwą chrzanu. Na wierzchu ułożyć plasterki marchwi i każdy z filetów zwinąć. Uformowane roladki spiąć wykałaczkami.

W garnku zagotować szklankę wody z połową szklanki wina, szczyptą soli i kilkoma ziarenkami pieprzu. Do wywaru włożyć roladki i gotować je na małym ogniu przez 10 minut, nie dopuszczając do wrzenia.

Umytą kapustę drobno poszatkować i dusić w garnku z niewielką ilością wody, soli i pieprzu ok. 10 minut. Obrane cebule posiekać i gotować w garnku z resztą wina tak długo, aż pozostanie 1/3 objętości płynu. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną odrobiną zimnej wody, zagęścić nią wywar z cebuli i ponownie go zagotować. Następnie dodać mocno zmrożone, pokrojone w kostkę masło i doprawić sos solą, pieprzem i odrobiną cukru. Pokrojony w kostkę boczek dobrze wysmażyć i dodać go do uduszonej i odsączonej kapusty. Roladki rybne ułożyć na półmisku, polać je sosem i otoczyć kapustą. Danie udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.

Pizza czy naleśniki - nie musisz wybierać, przedstawiamy danie 2 w 1 czyli naleśnikową pizzę.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.