| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Roladka Pysia

Roladka Pysia

Tym razem rolada z twarogiem i jogurtem. Palce lizać!

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek świeżych,
  • 250 ml mleka 2 procentowego,
  • 150 g maki pszennej,
  • 50 g dobrej margaryny, np. Kasi,
  • 3 duże jaja,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka stołowa aromatu migdałowego,
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny,
  • 300 g twarogu półtłustego,
  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki stołowe cukru pudru.

Jak przyrządzić:

Ciasto:
Rozpuścić w niewielkim garnku na małym ogniu 50 g margaryny i odstawić do ostygnięcia. Następnie trzy jajka ubić z dwiema łyżkami cukru i 250 ml mleka. Do tak ubitej masy wsypać 150 g mąki pszennej wymieszanej wcześniej z łyżeczką proszku do pieczenia. Na koniec dodać ostudzoną margarynę.
Powstałe w ten sposób ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem pergaminowym blaszce i wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na miękką ściereczkę i zdjąć papier pergaminowy.

Nadzienie do roladki:
500 g truskawek pokroić na ćwiartki, a następnie wymieszać z 1 łyżką stołową cukru pudru, 1 łyżką stołową aromatu migdałowego i 1 łyżką stołową soku z cytryny. Ser przetrzeć na maszynce, aby nie było grudek, dodać do niego 2 łyżki stołowe cukru pudru i 150 ml jogurtu naturalnego. Tak powstałym kremem posmarować upieczone ciasto i położyć pokrojone wcześniej truskawki. Następnie zrolować ciasto i odstawić na dwie godziny do lodówki. Przed podaniem roladę posypać resztą cukru pudru.


Przepis przysłany na konkurs "Truskawkowa obsesja" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Sałatka Italia

Sałatkę można podać jako dodatek na grilla lub jako danie obiadowe.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...