| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Roladka Pysia

Roladka Pysia

Tym razem rolada z twarogiem i jogurtem. Palce lizać!

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek świeżych,
  • 250 ml mleka 2 procentowego,
  • 150 g maki pszennej,
  • 50 g dobrej margaryny, np. Kasi,
  • 3 duże jaja,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka stołowa aromatu migdałowego,
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny,
  • 300 g twarogu półtłustego,
  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki stołowe cukru pudru.

Jak przyrządzić:

Ciasto:
Rozpuścić w niewielkim garnku na małym ogniu 50 g margaryny i odstawić do ostygnięcia. Następnie trzy jajka ubić z dwiema łyżkami cukru i 250 ml mleka. Do tak ubitej masy wsypać 150 g mąki pszennej wymieszanej wcześniej z łyżeczką proszku do pieczenia. Na koniec dodać ostudzoną margarynę.
Powstałe w ten sposób ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem pergaminowym blaszce i wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na miękką ściereczkę i zdjąć papier pergaminowy.

Nadzienie do roladki:
500 g truskawek pokroić na ćwiartki, a następnie wymieszać z 1 łyżką stołową cukru pudru, 1 łyżką stołową aromatu migdałowego i 1 łyżką stołową soku z cytryny. Ser przetrzeć na maszynce, aby nie było grudek, dodać do niego 2 łyżki stołowe cukru pudru i 150 ml jogurtu naturalnego. Tak powstałym kremem posmarować upieczone ciasto i położyć pokrojone wcześniej truskawki. Następnie zrolować ciasto i odstawić na dwie godziny do lodówki. Przed podaniem roladę posypać resztą cukru pudru.


Przepis przysłany na konkurs "Truskawkowa obsesja" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Przeczytaj dodatkowo:
Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.