| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Rolada w galarecie

Rolada w galarecie

Rolada rybna z pieczarkowym farszem, a to wszystko w galarcie.

Składniki

  • 1 kg filetów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • bułka namoczona w mleku
  • półtorej szklanki wywaru z warzyw
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • liść laurowy, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego
  • łyżka żelatyny

Farsz

  • 2 cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Jak to zrobić

Zagotować wywar z dodatkiem liścia laurowego, ziarenek ziela i pieprzu. Pod koniec doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Cebulę i pieczarki drobno pokroić, usmażyć na maśle. Filety z ryb i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce. Wbić jajka, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Masę rybną wyłożyć na lnianą ściereczkę; uformować prostokąt (grubość ok. 1,5 cm), posypać natką, usmażoną cebulą i pieczarkami. Podnosząc ściereczkę zwijać roladę lekko ugniatając. Roladę owinąć w zwilżoną gazę, za około 40 minut. Zostawić w wywarze do ostygnięcia. Po wyjęciu pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Przecedzony wywar, w którym gotowała się ryba ponownie zagotować, dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę, ostudzić. Gęstniejącą galaretą zalać roladę. Udekorować plastrami cytryny i natką pietruszki.

Przeczytaj dodatkowo:
Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.