| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Rolada w galarecie

Rolada w galarecie

Rolada rybna z pieczarkowym farszem, a to wszystko w galarcie.

Składniki

  • 1 kg filetów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • bułka namoczona w mleku
  • półtorej szklanki wywaru z warzyw
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • liść laurowy, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego
  • łyżka żelatyny

Farsz

  • 2 cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Jak to zrobić

Zagotować wywar z dodatkiem liścia laurowego, ziarenek ziela i pieprzu. Pod koniec doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Cebulę i pieczarki drobno pokroić, usmażyć na maśle. Filety z ryb i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce. Wbić jajka, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Masę rybną wyłożyć na lnianą ściereczkę; uformować prostokąt (grubość ok. 1,5 cm), posypać natką, usmażoną cebulą i pieczarkami. Podnosząc ściereczkę zwijać roladę lekko ugniatając. Roladę owinąć w zwilżoną gazę, za około 40 minut. Zostawić w wywarze do ostygnięcia. Po wyjęciu pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Przecedzony wywar, w którym gotowała się ryba ponownie zagotować, dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę, ostudzić. Gęstniejącą galaretą zalać roladę. Udekorować plastrami cytryny i natką pietruszki.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...