| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Rolada truskawkowa

Rolada truskawkowa

Oto przepis na klasyczną i pyszną roladę truskawkową.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki gorącej wody,
  • 12,5 dag cukru,
  • 12,5 dag mąki,
  • szczypta soli,
  • szczypta proszku do pieczenia;

Krem:

  • 50 dag truskawek,
  • 1 szklanka śmietany 30 procentowej, 
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 3 łyżki cukru,
  • cukier puder do posypania.

Jak przygotować:

1. Żółtka ubijać z wodą, cukrem i solą, aż do otrzymania pulchnej masy.
2. Ubić sztywną pianę z białek i dodać do masy, a następnie stopniowo wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, aby nie rozbić piany.
3. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C.
4. Owoce zmiksować z cukrem. Galaretkę sporządzić według przepisu, używając tylko połowy ilości wody podanej na opakowaniu. Ostudzić, wymieszać z musem owocowym.
5. Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć 4 łyżki do przybrania rolady, a resztę wymieszać z musem.
6. Upieczone ciasto wyjąć na czystą, lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdjąć papier i za pomocą ściereczki zwinąć, gdy jest jeszcze gorące. Kiedy ciasto wystygnie, rozwinąć je, nałożyć i znów zwinąć. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem, przybrać bitą śmietaną i truskawkami.


Przepis przysłany na konkurs "Truskawkowa obsesja" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...