| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Rafaello

Rafaello

Rafello to zaskakujące połączenie słonych krakersów ze słodkim kremem kokosowym. Ta ciekawa propozycja dla wielbicieli kremowych ciast jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Wystarczy przyrządzić budyń, dodać wiórki kokosowe i tak przygotowaną masą przełożyć warstwy krakersów.

Składniki:

  •    2-3 paczki klasycznych krakersów
  •    1 litr mleka
  •    250 g masła
  •    3/4 szklanki cukru
  •    2 słodzone budynie waniliowe  
  •    2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •    1 żółtko
  •    150g wiórek kokosowych + 50g do posypania


Przygotowanie kremu:

Część mleka odlać, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Przygotować budyń i odstawić do ostygnięcia.
Masło zmiksować z żółtkiem i dalej miksując dodawać stopniowo budyń. Do przygotowanego kremu dodać wiórki kokosowe, całość dokładnie wymieszać.
Na blaszkę o wielkości ok 30x20cm wykładać na przemian warstwę krakersów/krem itd. Wierzch udekorować posypką z 50g wiórków kokosowych. Odstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny aby krakersy nasiąknęły masą.

Przeczytaj dodatkowo:
Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....