| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Rafaello

Rafaello

Rafello to zaskakujące połączenie słonych krakersów ze słodkim kremem kokosowym. Ta ciekawa propozycja dla wielbicieli kremowych ciast jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Wystarczy przyrządzić budyń, dodać wiórki kokosowe i tak przygotowaną masą przełożyć warstwy krakersów.

Składniki:

  •    2-3 paczki klasycznych krakersów
  •    1 litr mleka
  •    250 g masła
  •    3/4 szklanki cukru
  •    2 słodzone budynie waniliowe  
  •    2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •    1 żółtko
  •    150g wiórek kokosowych + 50g do posypania


Przygotowanie kremu:

Część mleka odlać, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Przygotować budyń i odstawić do ostygnięcia.
Masło zmiksować z żółtkiem i dalej miksując dodawać stopniowo budyń. Do przygotowanego kremu dodać wiórki kokosowe, całość dokładnie wymieszać.
Na blaszkę o wielkości ok 30x20cm wykładać na przemian warstwę krakersów/krem itd. Wierzch udekorować posypką z 50g wiórków kokosowych. Odstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny aby krakersy nasiąknęły masą.

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

Ciasto jabłkowe to chyba najpopularniejsze i najbardziej lubiane z ciast. My proponujemy nieco inną jego...