| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Rafaello

Rafaello

Rafello to zaskakujące połączenie słonych krakersów ze słodkim kremem kokosowym. Ta ciekawa propozycja dla wielbicieli kremowych ciast jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Wystarczy przyrządzić budyń, dodać wiórki kokosowe i tak przygotowaną masą przełożyć warstwy krakersów.

Składniki:

  •    2-3 paczki klasycznych krakersów
  •    1 litr mleka
  •    250 g masła
  •    3/4 szklanki cukru
  •    2 słodzone budynie waniliowe  
  •    2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •    1 żółtko
  •    150g wiórek kokosowych + 50g do posypania


Przygotowanie kremu:

Część mleka odlać, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Przygotować budyń i odstawić do ostygnięcia.
Masło zmiksować z żółtkiem i dalej miksując dodawać stopniowo budyń. Do przygotowanego kremu dodać wiórki kokosowe, całość dokładnie wymieszać.
Na blaszkę o wielkości ok 30x20cm wykładać na przemian warstwę krakersów/krem itd. Wierzch udekorować posypką z 50g wiórków kokosowych. Odstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny aby krakersy nasiąknęły masą.

Przeczytaj dodatkowo:
Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.