| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Pyszne ciasto truskawkowe

Pyszne ciasto truskawkowe

Bardzo pyszne truskawkowe ciasto na deser w upalne dni.

Składniki:

1. Biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki wiśniówki,
  • 160 gram cukru,
  • 200 gram mąki (zmieszać ziemniaczaną z pszenną),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy;

2. Masa truskawkowa:

  • 2 śmietanki w proszku typu Śnieżka,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 1 galaretka o innym smaku,
  • 0,7 kg truskawek.

Jak przygotować:

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wiśniówkę lub gorącą wodę wlać na ubite na puch jajka z cukrem. Białka ubić na gęsto i odstawić. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i dodać do masy z jajkami. Dodać proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, ale nie mikserem tylko łopatką. Na koniec dodać pianę z białek i znowu delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wlać na dużą blachę, piec w piekarniku w temp 180°C. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Masa na biszkopt.
Podczas, gdy biszkopt się piecze rozrobić razem 2 galaretki, ale w ilości wody określonej tylko dla jednej. Galaretki odstawiamy w garnku do ostygnięcia.
Ubijamy 2 Śnieżki, również w połowie zalecanej ilości mleka.
Kiedy galaretka ostygnie i zacznie już gęstnieć wlewamy do niej ubitą Śnieżkę i dobrze mieszamy mikserem. Można wsypać do masy kilka poćwiartowanych truskawek.
Kiedy masa będzie gęstniała, ale jeszcze będzie lekko płynna, wlewamy ją na biszkopt. Masa musi być lekko płynna, żeby dobrze połączyła się z biszkoptem.

Wierzch ciasta.
Wcześniej przygotować oddzielnie 1 galaretkę, również dać trochę mniej wody, niż zaleca producent. Potem odstawić do przestygnięcia.
Na koniec truskawki układamy na masie i lekko je wciskamy do połowy. Galaretką, już prawie gęstniejącą, pokrywamy truskawki i masę.


Przepis przysłany na konkurs "Truskawkowa obsesja" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Przeczytaj dodatkowo:
Kutia

Święta to czas słodkości, wypieków i bakalii. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnej...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...