| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Pszenny chlebek

Pszenny chlebek

Chleb można posmarować białkiem i delikatnie ponacinać nożem lub widelcem.

Pszenny chlebekSkładniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Jak to zrobić

Wsypać do garnka lub miski mąkę. Rozkruszyć na niej drożdże, dodać cukier, sól i olej. Wlać wodę i wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Uformować kulę, oprószyć mąką i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Chleb można posmarować białkiem i delikatnie ponacinać nożem lub widelcem. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C. Piec przez 10 minut w temperaturze 150°C, następnie 25 minut w 230°C.

Przepis na rybę na słodko - karpia po polsku przygotowuje się ze słodkim razowym chlebem na...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...