| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Pszenny chlebek

Pszenny chlebek

Chleb można posmarować białkiem i delikatnie ponacinać nożem lub widelcem.

Pszenny chlebekSkładniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Jak to zrobić

Wsypać do garnka lub miski mąkę. Rozkruszyć na niej drożdże, dodać cukier, sól i olej. Wlać wodę i wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Uformować kulę, oprószyć mąką i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Chleb można posmarować białkiem i delikatnie ponacinać nożem lub widelcem. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C. Piec przez 10 minut w temperaturze 150°C, następnie 25 minut w 230°C.

Kołacz należy podawać na ciepło z sokiem pomidorowo-ogórkowym.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...