| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Pszenny chlebek

Pszenny chlebek

Chleb można posmarować białkiem i delikatnie ponacinać nożem lub widelcem.

Pszenny chlebekSkładniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Jak to zrobić

Wsypać do garnka lub miski mąkę. Rozkruszyć na niej drożdże, dodać cukier, sól i olej. Wlać wodę i wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Uformować kulę, oprószyć mąką i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Chleb można posmarować białkiem i delikatnie ponacinać nożem lub widelcem. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C. Piec przez 10 minut w temperaturze 150°C, następnie 25 minut w 230°C.

Domowy chleb z otrębami

Do chleba, oprócz otrąb można dodać kminek, siemię lniane lub słonecznik.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...