Pstrąg faszerowany pieczarkami zawijany w plastry boczku

2021-03-29
pstrąg faszerowany w boczku
Autor: Shutterstock Pstrąg faszerowany zawijany w plastry boczku
łatwy
50 min
4

Pstrąg w połączeniu z pieczarkami i plastrami boczku, udekorowany szczypiorkiem i skropiony sokiem z cytryny to wyśmienita propozycja dla smakoszy ryb. Podajemy przepis na pieczonego pstrąga w nietypowym wydaniu, który zaskakuje wyśmienitym smakiem i aromatem.

SKŁADNIKI

  • 4 pstrągi
  • 30 dag pieczarek
  • 8 małych cebulek
  • pęczek natki
  • pęczek szczypiorku
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 jajko
  • 20 dag boczku
  • 4 jabłka
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • sok z cytryny
  • 5 dag masła
  • imbir
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pstrąga dokładnie umyć, skropić cytryną, posypać solą i pieprzem. Przykryć folią i odstawić do lodówki (najlepiej na dole). '
  • Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki i natkę pietruszki. Dodać jajko roztrzepane z 3 łyżkami śmietany, doprawić do smaku.
  • Rybę odsączyć z sosu, ułożyć na desce i łyżeczką delikatnie nakładać do środka pieczarkowy farsz.
  • Pstrągi owinąć plastrami boczku i związać specjalną nicią.
  • W naczyniu do zapiekania ułożyć pokrojone na cząstki jabłka oraz rybę. Polać winem. Piec 25-30 minut w 190 stopni C.
  • Wymieszać resztę masła i śmietany oraz powstały w trakcie pieczenia rybny sos. Polać rybę, udekorować szczypiorkiem i plastrami cytryny.