| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Pstrąg z pieczarkami

Pstrąg z pieczarkami

Pstrąg w połączeniu z pieczarkami i plastrami boczku, udekorowany szczypiorkiem i skropiony sokiem z cytryny to nie tylko wyśmienita propozycja dla smakoszy ryb.

Składniki

  • 4 pstrągi
  • 30 dag pieczarek
  • 8 małych cebulek
  • pęczek natki
  • pęczek szczypiorku
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 jajko
  • 20 dag boczku
  • 4 jabłka
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • sok z cytryny
  • 5 dag masła
  • imbir, sól, pieprz

Jak to zrobić

Pstrąga dokładnie umyć, skropić cytryną, posypać solą i pieprzem. Przykryć folią i odstawić do lodówki (najlepiej na dole). Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki i natkę pietruszki. Dodać jajko roztrzepane z 3 łyżkami śmietany, doprawić do smaku. Rybę odsączyć z sosu, ułożyć na desce i łyżeczką delikatnie nakładać do środka pieczarkowy farsz. Następnie pstrągi owinąć plastrami boczku i związać specjalną nicią. W naczyniu do zapiekania ułożyć pokrojone na cząstki jabłka oraz rybę. Polać winem. Piec 25-30 minut w 190°C. Wymieszać resztę masła i śmietany oraz powstały w trakcie pieczenia rybny sos. Polać rybę, udekorować szczypiorkiem i plastrami cytryny.

Przeczytaj dodatkowo:
Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.