Pstrąg w orzechach pieczony na grillu (lub w piekarniku)

2021-03-29
Pstrąg w orzechach pieczony na grillu (lub w piekarniku)
Autor: Shutterstock Pstrąg w orzechach pieczony na grillu (lub w piekarniku)
łatwy
30 min
4

Pstrąg z orzechami czosnkiem i natką pietruszki jest ciekawą i zdrową alternatywą na grilla w stosunku do tradycyjnych kiełbasek i kaszanek. Przepis jest szybki i bardzo prosty.

SKŁADNIKI

  • 2 pstrągi
  • 1 cytryna i sok z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 15 dag drobno posiekanych orzechów (może to być mieszanka ulubionych orzechów)
  • cebula pokrojona w plastry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 kawałki folii aluminiowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryby oczyścić zostawić ogony i głowy, umyć. Przetarty czosnek, sól i pieprz, orzechy, oliwę, sok z cytryny, zieloną pietruszkę łączymy w naczyniu. Tak powstałą marynatą nacieramy pstrągi z zewnątrz i wewnątrz.
  • Do środka pstrągów wkładamy po 2 plasterki cytryny, kawałki cebuli, po trochu masła zawijamy każdą z ryb osobno folią
  • Pieczemy na grillu około pół godziny, w połowie pieczenia obracając lub w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180oC z termoobiegiem.