| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Pstrąg z orzechami

Pstrąg z orzechami

Pstrąg z orzechami włoskimi, świeżą papryką i natką pietruszki.

Składniki

  • 4 pstrągi (ok. 20 dag każdy)
  • cytryna
  • 4 łyżki masła
  • sól

Nadzienie

  • 15 dag drobno posiekanych orzechów włoskich
  • świeża papryka
  • drobno pokrojona cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Zalewa

  • 4 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 10 łyżek wody
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Jak to zrobić

Ryby oczyścić i wypatroszyć, zostawić ogony i głowy (usunąć oczy i skrzela) i dokładnie umyć. Przygotować zalewę, łącząc w naczyniu wszystkie jej składniki. Włożyć ryby do zalewy i zostawić na 5-6 godzin (kilkakrotnie je w tym czasie obrócić). Umytą i oczyszczoną z nasion paprykę pokroić w paseczki. Cebulę zeszklić na patelni, dodać paprykę oraz orzechy i stale mieszając smażyć na małym ogniu 5-7 minut. Patelnię z nadzieniem zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i ostudzić. Wyjęte z zalewy ryby wypełnić nadzieniem i spiąć wykałaczkami. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć w nim ryby. Piec około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220-250oC, polewając kilkakrotnie marynatą. Gdy płetwy dają się łatwo usunąć, to znak, że ryba jest upieczona.

Przeczytaj dodatkowo:
Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.