| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla

Pomysłowe danie z ryby i mięsa jako propozycja na grilla.

Składniki

  • 2 pstrągi
  • 4-6 plastrów wędzonego boczku
  • 8 cienkich plasterków cytryny
  • świeży koperek
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej

Jak przyrządzić

Pstrągi oczyścić, zostawiając głowy. Posmarować wewnątrz oliwą, a następnie oprószyć solą i pieprzem również na wierzchu.
Każdego pstrąga owinąć plastrami boczku, obłożyć plasterkami cytryny, posypać grubo krojonym koperkiem i włożyć w specjalną drucianą siatkę do grillowania, dzięki której nie rozpadnie się podczas pieczenia. Teraz możemy go kłaść na grill.
Odradzam próby pieczenia pstrąga na tackach do grilla, ponieważ skóra naszej rybki prawie na pewno przyklei się do nich, a pstrąg rozleci się na kawałki. Jeżeli nie macie siatek do ryb, możecie próbować upiec pstrągi owinięte w podziurawioną folię, ale efekt będzie już nie ten.


Przepis przysłany na konkurs "Letnie grillowanie" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Przeczytaj dodatkowo:
Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...