| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla

Pomysłowe danie z ryby i mięsa jako propozycja na grilla.

Składniki

  • 2 pstrągi
  • 4-6 plastrów wędzonego boczku
  • 8 cienkich plasterków cytryny
  • świeży koperek
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej

Jak przyrządzić

Pstrągi oczyścić, zostawiając głowy. Posmarować wewnątrz oliwą, a następnie oprószyć solą i pieprzem również na wierzchu.
Każdego pstrąga owinąć plastrami boczku, obłożyć plasterkami cytryny, posypać grubo krojonym koperkiem i włożyć w specjalną drucianą siatkę do grillowania, dzięki której nie rozpadnie się podczas pieczenia. Teraz możemy go kłaść na grill.
Odradzam próby pieczenia pstrąga na tackach do grilla, ponieważ skóra naszej rybki prawie na pewno przyklei się do nich, a pstrąg rozleci się na kawałki. Jeżeli nie macie siatek do ryb, możecie próbować upiec pstrągi owinięte w podziurawioną folię, ale efekt będzie już nie ten.


Przepis przysłany na konkurs "Letnie grillowanie" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...