| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Porterówka

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być różne, w zależności od tego jakie chcemy uzyskać stężenie alkoholu, słodkość lub goryczkę.

Porterówka

Składniki:

  • 2 piwa porter (0,33l)
  • 0,4 l spirytusu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego 16g

 
Zagotować piwo z cukrem i cukrem waniliowym, odstawić do ostygnięcia. Połączyć ze spirytusem. Po około 2 godzinach rozlewać do butelek.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

Ciasto jabłkowe to chyba najpopularniejsze i najbardziej lubiane z ciast. My proponujemy nieco inną jego...

Kutia

Święta to czas słodkości, wypieków i bakalii. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnej...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...