| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Pomidorowy sos do wszystkiego

Pomidorowy sos do wszystkiego

Sos nadaje się do makaronu, ryżu i pulpetów z mielonego mięsa

Składniki:

  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 małe cebule
  • ząbek czosnku
  • do smaku: cukier, sól, pieprz, ocet winny

Cebule obrać, drobno posiekać, czosnek rozetrzeć z solą. W garnku rozgrzać oliwę i zrumienić na niej cebule. Garnek zestawić z kuchenki. Otworzyć puszkę, wylać jej zawartość do sita, ułożonego na garnku, i przetrzeć. Można też wlać zawartość puszki bez przecierania, rozdrabniając pomidory widelcem. Wymieszać cebulę z przecierem, doprawić solą, cukrem, pieprzem oraz octem. Zagotować. Sos nadaje się do makaronu, ryżu, pulpetów z mielonego mięsa. Przed podaniem potrawę można posypać posiekaną, świeżą bazylią.

Przeczytaj dodatkowo:
Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

Ciasto jabłkowe to chyba najpopularniejsze i najbardziej lubiane z ciast. My proponujemy nieco inną jego...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...