| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Piwne golonki

Piwne golonki

To, co piwosze lubią najbardziej, czyli golonka z grilla w roli głównej.

Składniki:

  • 2 golonki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • bazylia,
  • słodka papryka,
  • sól, pieprz kolorowy,
  • ciemne piwo.

Jak przyrządzić:

W osolonej wodzie podgotować golonki. Przestygnięte golonki lekko ponacinać i w powstałe kieszonki powciskać pokrojony czosnek. Następnie natrzeć bazylią, słodką papryką i pieprzem (można jeszcze trochę solą). Tak przygotowane golonki pozostawić na 30 minut, po czym upiec na grillu - w trakcie cały czas polewając piwem (golonki najlepiej ułożyć na tacce do grillowania lub folii aluminiowej). Świetnie smakują z upieczonymi małymi cebulkami i pieczywem czosnkowym.


Przepis przysłany na konkurs "Letnie grillowanie" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Oto jak w oryginalny sposób można podać na stół owoce.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...