| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Pijany bekon

Pijany bekon

Potrawa łatwa i przyjemna w wykonaniu. Nadmiar piwa można skonsumować. Nie zaszkodzi.

Składniki (porcja dla 5 dorosłych osób):

  • 20 plastrów bekonu

Marynata:

  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 szklanki piwa
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • majeranek

Jak przyrządzić:

Składniki marynaty wymieszać. Zalać nią bekon i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Potem opiekać na grillu z obydwu stron po 5 minut, posmarować go piwem i znowu piec po 5 minut z obu stron.


Przepis przysłany na konkurs "Letnie grillowanie" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjna polska potrawa - pierogi. W Wigilję jemy je z postną kapustą i grzybami.

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.