| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Dobrze wyrobione ciasto na pierogi powinno być elastyczne i gładkie. Jeżeli nadziewamy pierogi owocami, ciasto powinno być trochę grubsze i luźniejsze. Ugotowane pierożki z jagodami najlepiej smakują z roztopionym masełkiem lub ze śmietaną.

Składniki na ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

 

Składniki na owocowy farsz:

  • 60 dag jagód lub malin
  • łyżki cukru
  • szczypta cynamonu

 

sposób przygotowania:

Owoce wymieszać z cukrem, dodać szczyptę cynamonu i odstawić na 10-15 minut.
Mąkę, jajko, wodę połączyć i zagnieść aby powstało elastyczne ciasto. Rozwałkować cieniutko i wycinać krążki o średnicy około 6-7cm.Na krążkach ciasta układać owoce, uformować pierożki.  Gotować w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierożki podawać z roztopionym masełkiem lub śmietaną.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjna polska potrawa - pierogi. W Wigilję jemy je z postną kapustą i grzybami.

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...