| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Pieczony piotrosz panny Anny

Pieczony piotrosz panny Anny

Pamarańcze, ziarna kolendry, liście laurowe, a w roli głównej piotrosz.

Składniki

  • 1 piotrosz około 1,8 kg
  • 12 dużych świeżych liści laurowych
  • mąka
  • 13 łyżek oliwy
  • 3 pomarańcze
  • sok z dwóch pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • świeżo zmielone ziarna kolendry
  • sól
  • czarny pieprz
  • cukier
  • 2 kopry włoskie (fenkuły)

Jak to zrobić

Rybę opłukać i osuszyć. Małym, ostrym nożem ponacinać boki ryby, w nacięcia włożyć liście laurowe. Doprawić solą i lekko oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do 190° C.
W brytfannie rozgrzać 5 łyżek oliwy, włożyć rybę i podsmażyć z obu stron. Następnie wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut, co jakiś czas polewając oliwą.
Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i usunąć białe błony, wyciekający sok zostawić.
Sok z dwóch pomarańczy i cytryny zagotować – zredukować do 1/3 objętości. Doprawić solą, kolendrą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą cukru. Dodać 6 łyżek oliwy i mieszać, aż powstanie kremowy sos. Dodać cząstki pomarańczy oraz sok powstały w trakcie ich obierania.
Z koprów włoskich odkroić natkę. Bulwy umyć, ewentualnie obrać. Pokroić w wąskie cząstki i usmażyć na pozostałej oliwie. Natkę kopru drobno posiekać, dodać do sosu pomarańczowego. Rybę i koper włożyć na półmisek, polać sosem pomarańczowym.
Można podawać z sałatką pomidorową i białym pieczywem.

Filety z dorsza w połączeniu z podsmażonymi kurkami i cebulką tworzą kulinarną propozycję na jesień.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

Ciasto jabłkowe to chyba najpopularniejsze i najbardziej lubiane z ciast. My proponujemy nieco inną jego...