| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem (dla 4 osób)

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem (dla 4 osób)

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej marynacie Pascal Brodnicki przygotowuje mięso do quesadillas z kurczakiem.

Składniki:

100 g sałaty lodowej
1 pomidor
1 ogórek
1 papryczka chili
1 mango
50 g Creme Fraiche
sól, pieprz
4 tortille
80 g startego Emmentalera
200 g piersi z kurczaka

Składniki na marynatę do kurczaka:

1 limonka
1 papryczka chili
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie marynaty i mięsa:

UWAGA! Piersi z kurczaka trzeba marynować przez cały dzień, dlatego też mięso na grilla należy przygotować dzień wcześniej.

Limonkę umyć, sparzyć i zetrzć skórkę. Papryczkę chili pokroić w małe krążki, listki rozmarynu oberwać z gałązek. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Wszystkie składniki wraz z oliwą z oliwek i sokiem z limonki wymieszać w misce i marynować w nich piersi z kurczaka.

Grillowanie:

Rozgrać grill i upiec piersi z kurczaka (grilowanie metodą pośrednią). Gotowego kurczaka pokroić w plastry.

Sałatę rozdrobnić; pokroić w plastry ogórka, pomidora i mango. Papryczkę chili drobno posiekać i wymieszać z Creme Fraiche, dodać sól i pieprz (zamiast Creme Fraiche można użyć gęstego jogurtu).

Na tortillach ułożyć po kilka kawałków kurczaka, dodać sałatę, ogórek, pomidor i mango, posypać serem. Zawinać i podpiec na grillu z obydwu strony.

Podawać z sosem z Creme Fraiche i chili.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...