Kurczak w całości z grilla wg Pascala Brodnickiego

2021-03-29
Kurczak w całości z grilla wg Pascala Brodnickiego
Autor: Shutterstock Kurczak w całości z grilla wg Pascala Brodnickiego
łatwy
15 min
4

Do tego kurczaka w całości z grilla potrzebny będzie grill z pokrywką, względnie piekarnik z rusztem. Pascal Brodnicki piecze go z oryginalnym sosem własnego pomysłu. Zobacz jakim?

SKŁADNIKI

  • cały kurczak
  • kawałek kory cynamonu (laska)
  • plaster obranego imbiru
  • gwiazdka anyżu
  • ząbek czosnku, nieobrany
  • szczypiorek (dymka)
  • Sos do smarowania kurczaka:
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego (ciemnego)
  • 2 łyżki słodkiego wina typu tokaj
  • 5 cm korzenia imbiru obranego i startego
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos: składniki wymieszać i zagotować - cukier ma się pienić, a sos zaczyna gęstnieć.
  • Rozgrzać grill do 180-200 stopni (najlepszy będzie grill gazowy w pokrywą). Kurczaka umieścić na specjalnej podstawce do pieczenia. Przez otwór przy szyi kurczaka i włożyć do środka cynamon, imbir, anyż, ząbek czosnku i garść dymki. Otwór dobrze zatkać.
  • Postawić naczynie z kurczakiem na rozgrzanym grillu, posmarować mięso sosem i zamknąć pokrywę grilla. Piec około 1 godziny.
  • Jeśli chcemy, aby nasz kurczak miał chrupiącą, złotą skórkę należy w trakcie pieczenia smarować go sosem co 10 minut.
  • Takiego kurczak można również przyrządzić w piekarniku.