| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z masłem z ikrą z łososia

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z masłem z ikrą z łososia

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje przygotować do pstraga smaczne masło ziołowe, które znakomicie podkreśli smak ryby.

Składniki dla 4 osób

4 oczyszczone pstrągi
1 limonka pokrojona w cieniutkie talarki
12 gałązek tymianku świeżego

Masło ziołowe z ikrą z łososia

50 g miękkiego masła
1 łyżka ikry z łososia
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżki świeżego estragonu, drobno posiekanego
½ łyżki szczypiorku, drobno posiekanego

Przygotowanie i grillowanie pstrągów

Osusz pstrągi wewnątrz i na zewnątrz. Do środka ryb włóż po kilka plasterków limonki i po 3 gałązki świeży tymianek, przypraw solą i pieprzem. Grilluj pstrągi metodą bezpośrednią na grillu węglowym, ok. 4 min. z każdej strony. Pamiętaj, aby ruszt nie był zbyt nisko.

Przygotowanie masła ziołowego

W miseczce wymieszaj masło, sok z cytryny, estragon i szczypiorek, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dodaj wówczas ikrę z łososia, sól i pieprz i natychmiast podawaj z gorącym i świeżym pstrągiem.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Kutia

Święta to czas słodkości, wypieków i bakalii. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnej...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...