| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z masłem z ikrą z łososia

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z masłem z ikrą z łososia

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje przygotować do pstraga smaczne masło ziołowe, które znakomicie podkreśli smak ryby.

Składniki dla 4 osób

4 oczyszczone pstrągi
1 limonka pokrojona w cieniutkie talarki
12 gałązek tymianku świeżego

Masło ziołowe z ikrą z łososia

50 g miękkiego masła
1 łyżka ikry z łososia
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżki świeżego estragonu, drobno posiekanego
½ łyżki szczypiorku, drobno posiekanego

Przygotowanie i grillowanie pstrągów

Osusz pstrągi wewnątrz i na zewnątrz. Do środka ryb włóż po kilka plasterków limonki i po 3 gałązki świeży tymianek, przypraw solą i pieprzem. Grilluj pstrągi metodą bezpośrednią na grillu węglowym, ok. 4 min. z każdej strony. Pamiętaj, aby ruszt nie był zbyt nisko.

Przygotowanie masła ziołowego

W miseczce wymieszaj masło, sok z cytryny, estragon i szczypiorek, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dodaj wówczas ikrę z łososia, sól i pieprz i natychmiast podawaj z gorącym i świeżym pstrągiem.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...