| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe z niebieskim sosem z sera pleśniowego

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe z niebieskim sosem z sera pleśniowego

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj steki wołowe, usmaż je na grillu i podaj z sosem z sera pleśniowego.

Autor: Grille Weber (Weber Stephen)

Składniki dla 4 osób

1 kg rumsztyku wołowego pokrojonego na steki

100 g masła (miękkiego)
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
100 g sera pleśniowego typu gorgonzola lub roquefort
2 łyżki szałwii świeżej drobno posiekanej
1 łyżka oliwy
pieprz świeżo mielony

Przygotowanie sosu

Wymieszaj masło razem z czosnkiem, serem oraz szałwią. Uformuj rulonik, zawiń go w papier pergaminowy i wstaw do lodówki. Będzie to nasz sos do mięsa - w formie talarków :-)

Grillowanie steków

Steki posmaruj oliwą, posyp pieprzem i grilluj metodą bezpośrednią, na grillu węglowym lub grillu gazowym.

Jeśli chcesz, aby steki były krwiste powinny się grillować po 3 minuty z każdej strony. Jeśli mają być średnio wypieczone pozostaw je na grillu 6-7 minut.

Kiedy mięso jest już gotowe, na talerzach połóż po kilka niebieskich talarków i gorące mieso z grilla. Udekoruj całość świeżą sałatę i natychmiast podawaj. 

Przeczytaj dodatkowo:
Kutia

Święta to czas słodkości, wypieków i bakalii. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnej...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...