| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Łosoś z rusztu w sosie czosnkowym

Łosoś z rusztu w sosie czosnkowym

Intensywny kolor łososia kontrastuje z białym czosnkowym sosem, a jak smakuje...

Składniki

  • łosoś (pokrojony w dzwonka)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sok z półtorej cytryny
  • sól, pieprz

Sos czosnkowy:

  • 25 dag serka homogenizowanego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

 

Jak to zrobić

Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, skropić cytryną i posmarować oliwą. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie można przygotować sos. Wszystkie składniki starannie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Rybę piec po około 10 minut z każdej strony na grillu lub 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Lekka sałatka z krewetek i tuńczyka

Tuńczyk, krewetki, kapary i owoce cytrusowe polane lekkim jogurtowym sosem to propozycja nawet dla...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...