| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Łosoś z rusztu w sosie czosnkowym

Łosoś z rusztu w sosie czosnkowym

Intensywny kolor łososia kontrastuje z białym czosnkowym sosem, a jak smakuje...

Składniki

  • łosoś (pokrojony w dzwonka)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sok z półtorej cytryny
  • sól, pieprz

Sos czosnkowy:

  • 25 dag serka homogenizowanego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

 

Jak to zrobić

Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, skropić cytryną i posmarować oliwą. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie można przygotować sos. Wszystkie składniki starannie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Rybę piec po około 10 minut z każdej strony na grillu lub 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Pstrąg w połączeniu z pieczarkami i plastrami boczku, udekorowany szczypiorkiem i skropiony sokiem...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...