Łosoś pieczony w piekarniku, w folii aluminiowej, podany z sosem na bazie ketchupu

2021-03-29
Łosoś pieczony w piekarniku w folii aluminiowej podany z sosem na bazie ketchupu
Autor: Shutterstock Łosoś pieczony w piekarniku w folii aluminiowej podany z sosem na bazie ketchupu
łatwy
15 min
4

Pomysł na łososia pieczonego w piekarniku w folii aluminiowej, z czosnkiem i tymiankiem. Podajemy go z lekko pikantnym sosem na bazie ketchupu. Super łatwe do zrobienia danie rybne w 20 minut!

SKŁADNIKI

  • 300 g fileta z łososia
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnek
  • kilka listków bazylii
  • 2 gałązki tymianku
  • sól, pieprz
  • SOS:
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 cebula
  • 2 papryki konserwowe
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 pęczka szczypiorek
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz Cayenne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • RYBA:
    Rybę umyć, podzielić na porcje, polać sokiem z cytryny i odstawić na 2–3 godziny.
  • Folię aluminiową posmarować oliwą, na niej położyć wyjętego z marynaty łososia.
  • Rybę posmarować zmiażdżonym czosnkiem, posypać solą, pieprzem, pokrojoną bazylią i tymiankiem. Owinąć folią.
  • Piec po 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180oC.
  • SOS:
    Cebulę obrać, papryki odsączyć, a następnie pokroić w drobniutką kostkę.
  • Szczypiorek i pietruszkę umyć, wysuszyć, drobno posiekać.
  • Olej wymieszać z ketchupem i sokiem z cytryny, dodać cebulę, paprykę, szczypiorek i pietruszkę. Całość dokładnie wymieszać.
  • Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem Cayenne.