| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy zestaw przypraw do kiszenia, dodać odrobinę pracy a potem już tylko rozkoszować się ich cudownym smakiem. Ogórki małosolne to fantastyczny dodatek zarówno do mięsa, jak i na kanapki. Pamiętaj jednak, że ogórki małosolne powinny postać w słoiku co najmniej 2 dni, zanim je spróbujesz.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • gałązka lub dwie kopru
  • kilka ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • 1 łyżka soli na 1 l wody

Sposób przyrządzenia:

Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w kamionkowym lub szklanym naczyniu. Zalać przygotowanym roztworem przegotowanej wody z solą, tak, aby były całkowicie przykryte. Dodać obrane ząbki czosnku, koper, kawałek korzenia chrzanu. Przykryć spodeczkiem lub talerzykiem i odstawić na 2-4 dni w chłodne miejsce.

Smacznego!

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjna polska potrawa - pierogi. W Wigilję jemy je z postną kapustą i grzybami.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...