| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy zestaw przypraw do kiszenia, dodać odrobinę pracy a potem już tylko rozkoszować się ich cudownym smakiem. Ogórki małosolne to fantastyczny dodatek zarówno do mięsa, jak i na kanapki. Pamiętaj jednak, że ogórki małosolne powinny postać w słoiku co najmniej 2 dni, zanim je spróbujesz.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • gałązka lub dwie kopru
  • kilka ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • 1 łyżka soli na 1 l wody

Sposób przyrządzenia:

Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w kamionkowym lub szklanym naczyniu. Zalać przygotowanym roztworem przegotowanej wody z solą, tak, aby były całkowicie przykryte. Dodać obrane ząbki czosnku, koper, kawałek korzenia chrzanu. Przykryć spodeczkiem lub talerzykiem i odstawić na 2-4 dni w chłodne miejsce.

Smacznego!

Mazurki i baby to ciasta, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...