| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Nie ma jak żurek

Nie ma jak żurek

Żurek jest prawdziwym staropolskim daniem, a przepisów na jego wykonanie jest bardzo dużo.

Żurek jest prawdziwym staropolskim daniem, a przepisów na jego wykonanie jest bardzo dużo. Tradycyjnie jadano go w okresie poprzedzającym Wielkanoc (żur postny), ale również serwowano na świąteczne śniadanie lub obiad, tyle że wtedy był znacznie „treściwszy”.
Podstawę żurku stanowi zakwas. Można go kupić, ale najlepiej smakuje własnej roboty. Jego wykonanie jest bardzo proste. Do kamiennego naczynia wsypujemy 2 szklanki żytniej lub razowej mąki i zalewamy ją gorącą, przegotowaną wodą, tak by uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Następnie wlewamy litr letniej wody, wkładamy skórkę razowego chleba oraz 4-6 ząbków czosnku. Naczynie zakrywamy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu na 3-4 dni. Po tym czasie zakwas jest już gotowy. Proporcje, zależnie od potrzeb, można oczywiście zwielokrotniać.

Żurek z białą kiełbasą

  • 3-4 białe kiełbasy
  • litr zakwasu
  • małe opakowanie gęstej śmietany
  • po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • liść laurowy
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • sól

Jak to zrobić

Kiełbasę zalewamy wodą, dodajemy ziele, pieprz oraz liść laurowy i gotujemy ok. 20 min na bardzo małym ogniu. Wyjmujemy kiełbasę, wlewamy zakwas, wrzucamy zmiażdżony czosnek i gotujemy  razem ok. 5 min. Pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz roztarty w dłoniach majeranek dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy śmietaną.

Żurek na boczku

  • 20 dag wędzonego boczku
  • 5 dag szynki
  • litr zakwasu
  • 2 suszone grzybki
  • po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • liść laurowy
  • 2 jaja na twardo
  • 2 łyżki chrzanu (może być ze słoika)
  • cebula
  • gęsta śmietana
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • sól

Jak to zrobić

Boczek zalać wodą, dodać przyprawy oraz grzybki. Cebulę opiec i wrzucić do zupy. Gdy boczek będzie miękki, wyjąć go i pokroić w kostkę, tak samo pokroić szynkę. Wyjąć cebulę. Wlać żurek, włożyć czosnek, chrzan i gotować razem ok. 10 min. Pod koniec wsypać majeranek i dodać boczek oraz szynkę. Zaprawić śmietaną. Przed podaniem do każdej porcji włożyć po 1/2 jajka.

Upieczona w domu, szynka z sosem i cebulkami będzie smakowała jak żadna inna.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.