| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Nalewka z owoców dzikiej róży

Nalewka z owoców dzikiej róży

Trunek rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na 2-3 miesiące.

Nalewka z owoców dzikiej różySkładniki

  • 1 kg dorodnych owoców dzikiej róży
  • 0,75 l spirytusu
  • 0,5 l wódki czystej 40%
  • 0,5 l miodu
  • 2 szklanki wody
  • 5-6 goździków
  • 1 łyżeczka suszonych kwiatów rumianku
  • 1 łyżeczka suszonej mięty

Jak to zrobić

Owoce róży (powinny być lekko przymrożone) umyć i ponakłuwać. Zalać spirytusem, dodać goździki, miętę i rumianek. Słój zamknąć szczelnie i pozostawić w ciepłym miejscu na 5 tygodni. Słojem często potrząsać. Następnie zlać nalewkę. Z owoców róży wycisnąć sok, przecedzić i połączyć z nalewką. Miód zagotować z wodą, ostudzić i dodać wódkę. Całość połączyć z nalewką. Trunek rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na 2-3 miesiące. Jeśli ktoś woli nalewkę słodszą, można dodać 2-3 łyżeczki więcej miodu.

Marmolada dyniowo-jabłkowa

Marmolada będzie oryginalnym dodatkiem do ciast i ciasteczek.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...