| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Nalewka z owoców dzikiej róży

Nalewka z owoców dzikiej róży

Trunek rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na 2-3 miesiące.

Nalewka z owoców dzikiej różySkładniki

  • 1 kg dorodnych owoców dzikiej róży
  • 0,75 l spirytusu
  • 0,5 l wódki czystej 40%
  • 0,5 l miodu
  • 2 szklanki wody
  • 5-6 goździków
  • 1 łyżeczka suszonych kwiatów rumianku
  • 1 łyżeczka suszonej mięty

Jak to zrobić

Owoce róży (powinny być lekko przymrożone) umyć i ponakłuwać. Zalać spirytusem, dodać goździki, miętę i rumianek. Słój zamknąć szczelnie i pozostawić w ciepłym miejscu na 5 tygodni. Słojem często potrząsać. Następnie zlać nalewkę. Z owoców róży wycisnąć sok, przecedzić i połączyć z nalewką. Miód zagotować z wodą, ostudzić i dodać wódkę. Całość połączyć z nalewką. Trunek rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na 2-3 miesiące. Jeśli ktoś woli nalewkę słodszą, można dodać 2-3 łyżeczki więcej miodu.

Przeczytaj dodatkowo:
Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjna polska potrawa - pierogi. W Wigilję jemy je z postną kapustą i grzybami.

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...