Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową: przepis babci Krysi

2021-03-29
Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową [przepis babci Krysi]
Autor: Shutterstock Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową [przepis babci Krysi]
łatwy
20 min
4

Goździki to suszone pączki kwiatów drzewa goździkowego. Mają słodko-pikantny smak i lekko korzenny aromat. Wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i odświeżające. Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową jest gęsta i słodka. Doskonale nadaje się jako polewa do lodów i deserów dla dorosłych. Wzmocniona nią herbata staje się aromatyczna i odprężająca.

 Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Polecamy także:

Nalewka korzenna z czarnej porzeczki

Wino z czerwonych porzeczek

Nalewka z porzeczek czerwonych, czarnych i białych

Domowe wino z czarnych porzeczek

Wino z białych porzeczek

SKŁADNIKI

  • 3 kilogramy czarnej porzeczki
  • 6 szklanek spirytusu
  • 6 szklanek wódki
  • 3 szklanki cukru
  • 6 goździków
  •  
  • Przygotuj też:
  • szklany słój lub gąsiorek
  • bibułę do filtrowania
  • butelki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyj i oczyść z szypułek, wsyp do słoja.
  • Wódkę zmieszaj ze spirytusem i zalej owoce, dodaj goździki, zamknij i odstaw w ciemne miejsce.
  • Po 6 tygodniach zlej alkohol, a owoce zasyp cukrem i odstaw na kolejne 6 tygodni.
  • Powstały sok zlej i wymieszaj z odlanym wcześniej alkoholem, rozlej do butelek.
  • Odstaw na 6 miesięcy w chłodne i ciemne miejsce.