| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Nalewka „Wspomnienie lata”

Nalewka „Wspomnienie lata”

Poszczególne porcje owoców wlewamy do dużego naczynia i dokładnie je zakręcamy.

Składniki (na jedną porcję)

  • 25 dag dowolnych owoców (np. porzeczki, śliwki, jabłka, wiśnie, maliny, jagody itd.)
  • 25 dag cukru
  • 250 ml czystej wódki

Jak to zrobić

Należy przygotować kilka porcji różnych owoców oraz odpowiednie ilości cukru i wódki, kilkulitrowe, zamykane naczynie oraz litrowy słój. Do słoika wsypujemy jedną porcję owoców (większe można pokroić na kawałki), zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu. Gdy owoce puszczą sok, wlewamy alkohol, zakręcamy słoik i wstrząsamy nim, by cukier się rozpuścił. Następnie wszystko wlewamy do dużego naczynia i dokładnie je zakręcamy. Postępujemy tak z każdą porcją owoców. Następnie naczynie odstawimy w chłodne miejsce, od czasu do czasu nalewkę należy zamieszać. Po 2 tygodniach nalewka jest gotowa.

Grzybowe ruloniki podaje się na ciepło, z surówkami z białej lub kiszonej kapusty.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...