| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Naleśniki zapiekane

Naleśniki zapiekane

Ser żółty, czerwona i zółta papryka oraz bazylia to składniki, które tworzą farsz tych zapiekanych naleśników.

Naleśniki zapiekaneSkładniki

Ciasto

  • 14 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 160 ml mleka
  • sól
  • 3 łyżki oleju

Nadzienie

  • żółty ser w plastrach
  • żółta i czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • bazylia (świeża lub suszona)

Jak to zrobić

Z podanych składników przyrządzić ciasto miksując składniki na jednolitą masę. Usmażyć cienkie naleśniki. Następnie na każdym placku ułożyć: żółty ser, po kilka pasków papryki żółtej i czerwonej, 2 plastry pomidora, posypać bazylią. Naleśniki złożyć na pół. Zapiec na patelni (przycisnąć łopatką w trakcie smażenia). Zrumienione, podawać na gorąco z sosem pomidorowym. Można udekorować tartym żółtym serem.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...