| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Naleśniki zapiekane

Naleśniki zapiekane

Ser żółty, czerwona i zółta papryka oraz bazylia to składniki, które tworzą farsz tych zapiekanych naleśników.

Naleśniki zapiekaneSkładniki

Ciasto

  • 14 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 160 ml mleka
  • sól
  • 3 łyżki oleju

Nadzienie

  • żółty ser w plastrach
  • żółta i czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • bazylia (świeża lub suszona)

Jak to zrobić

Z podanych składników przyrządzić ciasto miksując składniki na jednolitą masę. Usmażyć cienkie naleśniki. Następnie na każdym placku ułożyć: żółty ser, po kilka pasków papryki żółtej i czerwonej, 2 plastry pomidora, posypać bazylią. Naleśniki złożyć na pół. Zapiec na patelni (przycisnąć łopatką w trakcie smażenia). Zrumienione, podawać na gorąco z sosem pomidorowym. Można udekorować tartym żółtym serem.

Sekretem tych płonących naleśników jest syrop pomarańczowo-cytrynowy.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...