Kruche rogaliki migdałowe: przepis na rogaliki wiedeńskie

2021-12-13
Kruche rogaliki migdałowe: przepis na rogaliki wiedeńskie
Autor: Shutterstock Migdałowe rogaliki wiedeńskie doskonale pasują do popołudniowej kawy
łatwy
35 min
4

Kruche rogaliki migdałowe to pyszna słodka przekąska do kawy lub herbaty. Rogaliki są niezwykle maślane w smaku. Migdałowe ciasteczka wprost rozpływają się w ustach. 

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g migdałów obranych i zmielonych
  • 200 g masła schłodzonego, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 50 g cukru pudru do posypania rogalików

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki, dodać zmielone migdały, cukier, sól i masło, siekać nożem około 5 minut.
  • Gdy posiekane składniki będą wyglądały jak drobne okruchy, dodać jajko i 2 żółtka oraz ekstrakt wanilii. Szybko zagnieść gładkie miękkie ciasto.
  • Ciasto owinąć w folię i wsadzić na 30 minut do lodówki. 
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną ponownie włożyć do lodówki.
  • Z ciasta toczyć wałeczki o długości 5 cm i formować rogaliki o zwężających się końcach.
  • Piec na środkowym poziomie 10-12 minut. 
  • Kiedy pierwsza partia upiecze się, przygotowujemy następną. 
  • Upieczone rogaliki posypać cukrem pudrem. 
Jak zrobić kruche ciasteczka?