| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Nadziewane rogaliki

Nadziewane rogaliki

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3–4 mm i pokroić w kwadraty...

Nadzienie:

  • 5 antonówek
  • łyżka rodzynków
  • łyżka cukru i cukru waniliowego;

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 3 jajka
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 20 dag gęstej śmietany
  • 5 dag drożdży
  • otarta skórka z cytryny

Przygotowanie

20 dag masła i mąkę posiekać nożem. Dodać śmietanę roztartą z drożdżami, żółtka oraz cukier. Szybko zagnieść ciasto. Resztę masła stopić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3–4 mm i pokroić w kwadraty (10x10 cm). Każdy kwadrat smarować masłem, układać porcje jabłek, posypanych rodzynkami i cukrem. Zawijać w kształt rogalików. Blachę wyłożyć papierem, układać rogaliki, smarować je roztrzepanym jajkiem i posypywać cukrem. Piec, aż się zezłocą, w temp. 200°C.

Pomidorowy sos do wszystkiego

Sos nadaje się do makaronu, ryżu i pulpetów z mielonego mięsa

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...