| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Nadziewane rogaliki

Nadziewane rogaliki

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3–4 mm i pokroić w kwadraty...

Nadzienie:

  • 5 antonówek
  • łyżka rodzynków
  • łyżka cukru i cukru waniliowego;

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 3 jajka
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 20 dag gęstej śmietany
  • 5 dag drożdży
  • otarta skórka z cytryny

Przygotowanie

20 dag masła i mąkę posiekać nożem. Dodać śmietanę roztartą z drożdżami, żółtka oraz cukier. Szybko zagnieść ciasto. Resztę masła stopić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3–4 mm i pokroić w kwadraty (10x10 cm). Każdy kwadrat smarować masłem, układać porcje jabłek, posypanych rodzynkami i cukrem. Zawijać w kształt rogalików. Blachę wyłożyć papierem, układać rogaliki, smarować je roztrzepanym jajkiem i posypywać cukrem. Piec, aż się zezłocą, w temp. 200°C.

Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...