| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Nadziewana kurkami karkóweczka

Nadziewana kurkami karkóweczka

Oto kolejny sposób na urozmaicenie karkówki.

Składniki:

100 g swieżych grzybow (kurki)
1 mała cebula
50 g chudego boczku
1 łyżka stołowa oleju
trochę soli i czarnego pieprzu
1 łyżka stołowa posiekanej naci pietruszki
4 grube kotlety wieprzowe z karkowki po około 150 g
1 łyżka stołowa oleju do smarowania

Jak przyrządzić:

1. Grzyby opłukać, oczyścić, drobno pokroić
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek rownież pokroić w drobną kostkę
3. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić boczek i cebulkę, dusić pod przykryciem na małym ogniu. Dodać kurki, szczyptę soli i odrobinę pieprzu oraz pietruszkę. Całość dusić pod przykryciem 5 minut.
4. Kotlety umyć i osuszyć. W plastrach mięsa z jednej strony wyciąć głęboką kieszeń i napełnić ją nadzieniem grzybowym. Otwory złączyć za pomocą drewnianych wykałaczek.
5. Kotlety posmarować olejem i piec około 7 minut z każdej strony.


Przepis przysłany na konkurs "Letnie grillowanie" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Soczyste szaszłyki z kurczaka upieczone na grillu propozycją dla preferujących drób.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...