| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Nadziewana kurkami karkóweczka

Nadziewana kurkami karkóweczka

Oto kolejny sposób na urozmaicenie karkówki.

Składniki:

100 g swieżych grzybow (kurki)
1 mała cebula
50 g chudego boczku
1 łyżka stołowa oleju
trochę soli i czarnego pieprzu
1 łyżka stołowa posiekanej naci pietruszki
4 grube kotlety wieprzowe z karkowki po około 150 g
1 łyżka stołowa oleju do smarowania

Jak przyrządzić:

1. Grzyby opłukać, oczyścić, drobno pokroić
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek rownież pokroić w drobną kostkę
3. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić boczek i cebulkę, dusić pod przykryciem na małym ogniu. Dodać kurki, szczyptę soli i odrobinę pieprzu oraz pietruszkę. Całość dusić pod przykryciem 5 minut.
4. Kotlety umyć i osuszyć. W plastrach mięsa z jednej strony wyciąć głęboką kieszeń i napełnić ją nadzieniem grzybowym. Otwory złączyć za pomocą drewnianych wykałaczek.
5. Kotlety posmarować olejem i piec około 7 minut z każdej strony.


Przepis przysłany na konkurs "Letnie grillowanie" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Przeczytaj dodatkowo:
Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...