| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a jak się grilluje metodą pośrednią

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a jak się grilluje metodą pośrednią

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów przygotowywania potraw. Nasz grill może działać, jak zwykły grill albo jak piec konwekcyjny. Pokrywa grilla zabezpiecza też przed ogniem, dymem i przypalaniem potraw. Są trzy metody grillowania: metoda pośrednia, metoda bezpośrednia oraz metoda 50/50. Zobacz, na czym one polegają.

Duży kawałek mięsa, cały kurczak, pizza, azjatyckie dania z woka lub smaczny deser – wszystko to bez problemu można przygotować na grillu z pokrywą. Korzystanie z grilla węglowego z pokrywą praktycznie eliminuje możliwość przypalenia potrawy, a grillowane mięso nie wysycha, pozostaje soczyste i kruche.

Dzięki pokrywie na grillu można przygotować prawie wszystkie potrawy. Weber opracował w tym celu różne sposoby grillowania: metoda pośrednia, metoda bezpośrednia oraz metoda 50/50. To, którą metodę wybrać zależy od rodzaju mięsa i innych produktów, które chcemy grillować.

Autor: Grille Weber (Weber Stephen)

Grillowanie: metoda bezpośrednia

Autor: Grille Weber (Weber Stephen)

Grillowanie: metoda pośrednia

Grillowanie - metoda bezpośrednia

Metoda bezpośrednia jest odpowiednia dla produktów, których przygotowanie na grillu mniej niż 30 minut.

Grillowanie metodą bezpośrednią przeważnie stosuje się do niewielkich kawałków mięs, kurczaka, kiełbasek, kaszanki, warzyw i innych produktów, które w krótkim czasie, bezpośrednio nad rozżarzonym brykietem, uzyskują odpowiedni poziom wypieczenia.

To tradycyjna metoda, którą stosuje się też w przypadku grilli bez pokrywy. Wysoka temperatura brykietu działa bezpośrednio na potrawę. Jednak zaletą pokrywy jest to, że ciepło działa na pieczone potrawy także od góry, skracając czas ich przygotowania. Do wnętrza grilla dostaje się niewielka ilość tlenu, przez co kapiący tłuszcz nie zapali się, a potrawy nie będą przypalone.

  • W metodzie bezpośredniej partię węgla drzewnego rozkłada się równomiernie na całym ruszcie do palenia.
  • Zamyka się pokrywę i nagrzewa grill do temperatury ok. 280-290 stopni C.
  • Po uzyskaniu właściwej temperatury układa się produkty na grillu i piecze, pamiętając, o obracaniu.

Grillowanie - metoda pośrednia

Grillowanie metodą pośrednią możliwe jest wyłącznie na grillach z pokrywą; jest odpowiednie dla produktów, których czas przygotowania jest dłuższy niż 30 minut.

Metoda pośrednia jest doskonała do grillowania w całości dużych kawałków mięs, kurczaka, pizzy i innych potraw, których przyrządzanie odbywa się w niższych temperaturach i wymaga znacznie więcej czasu.

W tej metodzie węgiel drzewny lub brykiety rozkłada się po bokach grilla w specjalnych koszyczkach, natomiast środek rusztu zarezerwowany jest dla grillowanych dań. Przykryty pokrywą grill działa, jak piec konwekcyjny - gorące powietrze wirujące wewnątrz grilla, równomiernie opieka potrawy. Dzięki pokrywie unikamy dymu i otwartego ognia.

Temperatura pieczenia regulowana jest poprzez otwory wentylacyjne oraz system One Touch (w grillach Webera). Pod przykryciem możemy grillować różne dania, bez obawy że na zewnątrz będą przypalone, a w środku surowe.

  • W metodzie pośredniej węgiel drzewny lub brykiet wsypuje się do specjalnych przegród węglowych bądź koszyków na węgiel, które są zlokalizowane po bokach grilla. Na środku, pomiędzy węglem warto ustawić tackę z wodą, do której będzie skapywał tłuszcz. Można też użyć tacki z otworami i ułożyć w niej warzywa.
  • Zamyka się pokrywę i nagrzewa grill do temperatury około 180-200°C.
  • Produkty do grillowania układa się na środku rusztu, nad tacką na tłuszcz.
Autor: Grille Weber (Weber Stephen)

Grillowanie metodą pośrednią - koszyczki na brykiety

Autor: Grille Weber (Weber Stephen)

Grillowanie schabu metodą pośrednią; na tace pod mięsem znalały się warzywa

Grillowanie - metoda 50/50

Grillowanie metodą 50/50 pozwala na wykorzystanie grilla do jednoczesnego przygotowania dwóch potraw, z których każda wymaga innej temperatury i dłuższego czasu pieczenia.

Połowę paleniska wypełnia się mocno rozgrzanym brykietem, a na drugiej połowie stawia się aluminiową tackę z wodą.

Na ruszcie tuż nad brykietem kładzie się niewielkie kawałki mięsa, kiełbaski, warzywa lub rybę, które grillujemy metodą bezpośrednią. Są one gotowe już po kilku minutach. W tym samym czasie obok możemy grillować metodą pośrednią dużą pieczeń czy kurczaka.

Metoda 50/50 to sposób na optymalne wykorzystanie dużego rusztu jaki na przykład ma grill Webera One Touch Original.

Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.