| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Musaka

Musaka

Musaka to tradycyjne greckie danie, którego podstawę stanowią bakłażany, mielone mięso, pomidory oraz sos beszamelowy.

Składniki:

  • 1,5 kg bakłażanów
  • 60 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 5-6 dojrzałych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka oregano i bazylii
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

sos beszamelowy:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 2-3 żółtka
  • 4 łyżki startego twardego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz


Bakłażany umyj i pokrój w niezbyt grube plastry. Ułóż je na sitku, posól i odstaw na około pół godziny, aby pozbyć się goryczki. Następnie opłucz je pod bieżącą, zimną wodą i osusz. W tym czasie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i usmaż każdy plaster bakłażana z obu stron na rumiano.

Sparz 3 pomidory, obierz ze skórki, pokrój na cząstki, usuń nasiona, a miąższ przełóż do miseczki. Obrane cebule pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i podsmaż na pozostałej oliwie od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula nabierze złotej barwy, włóż mięso i usmaż, cały czas mieszając. Dodaj pomidory i koncentrat, całość wymieszaj i posól. Duś farsz pod przykryciem przez około 20 minut na malutkim ogniu. Pod koniec dusznia dodaj oregano, bazylię i pieprz.

Następnie przygotuj sos beszamelowy. Rozpuść masło w garnku lub w głębokim rondlu, wsyp mąkę, po minucie smażenia zdejmij z ognia i rozprowadź wlewanym po trochu zimnym mlekiem, cały czas energicznie mieszając. Ponownie postaw garnek na ogniu i gotuj powolutku, aż sos zgęstnieje. Dodaj połowę startego sera, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Na koniec wymieszaj roztrzepane żółtka z niewielką ilością gorącego sosu i przelej powolutku do rondla, cały czas mieszając.

Nagrzej piekarnik na 190°C. W tym czasie wysmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne średniej wielkości i ułóż w nim warstwami: bakłażany, mięso, znowu bakłażany, mięso, bakłażany, a na końcu pokrojone w plasterki, obrane ze skórki pozostałe pomidory. Polej wszystko sosem. Wstaw musakę do nagrzanego piekarnika. Po około 20 minutach posyp zapiekankę resztą sera i piecz aż ser się zrumieni. Upieczoną musakę wyjmij z piekarnika, pokrój na kwadraty i podawaj jako samodzielne danie.

Smacznego!

Przeczytaj dodatkowo:
Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.