| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Musaka

Musaka

Musaka to tradycyjne greckie danie, którego podstawę stanowią bakłażany, mielone mięso, pomidory oraz sos beszamelowy.

Składniki:

  • 1,5 kg bakłażanów
  • 60 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 5-6 dojrzałych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka oregano i bazylii
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

sos beszamelowy:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 2-3 żółtka
  • 4 łyżki startego twardego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz


Bakłażany umyj i pokrój w niezbyt grube plastry. Ułóż je na sitku, posól i odstaw na około pół godziny, aby pozbyć się goryczki. Następnie opłucz je pod bieżącą, zimną wodą i osusz. W tym czasie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i usmaż każdy plaster bakłażana z obu stron na rumiano.

Sparz 3 pomidory, obierz ze skórki, pokrój na cząstki, usuń nasiona, a miąższ przełóż do miseczki. Obrane cebule pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i podsmaż na pozostałej oliwie od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula nabierze złotej barwy, włóż mięso i usmaż, cały czas mieszając. Dodaj pomidory i koncentrat, całość wymieszaj i posól. Duś farsz pod przykryciem przez około 20 minut na malutkim ogniu. Pod koniec dusznia dodaj oregano, bazylię i pieprz.

Następnie przygotuj sos beszamelowy. Rozpuść masło w garnku lub w głębokim rondlu, wsyp mąkę, po minucie smażenia zdejmij z ognia i rozprowadź wlewanym po trochu zimnym mlekiem, cały czas energicznie mieszając. Ponownie postaw garnek na ogniu i gotuj powolutku, aż sos zgęstnieje. Dodaj połowę startego sera, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Na koniec wymieszaj roztrzepane żółtka z niewielką ilością gorącego sosu i przelej powolutku do rondla, cały czas mieszając.

Nagrzej piekarnik na 190°C. W tym czasie wysmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne średniej wielkości i ułóż w nim warstwami: bakłażany, mięso, znowu bakłażany, mięso, bakłażany, a na końcu pokrojone w plasterki, obrane ze skórki pozostałe pomidory. Polej wszystko sosem. Wstaw musakę do nagrzanego piekarnika. Po około 20 minutach posyp zapiekankę resztą sera i piecz aż ser się zrumieni. Upieczoną musakę wyjmij z piekarnika, pokrój na kwadraty i podawaj jako samodzielne danie.

Smacznego!

Przeczytaj dodatkowo:
Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...