| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Morski deser owocowy

Morski deser owocowy

Wystarczy banan, pomarańcza i odrobina płatków migdałowych, żeby Twój deser zaskoczył gości nie tylko smakiem...

Składniki

  • 2 banany
  • 2 pomarańcze
  • bita śmietana (może być gotowa w sprayu)
  • czekolada tarta (4 kostki)
  • czekolada do stopienia (8 kostek)
  • 4 gałki lodów pistacjowych (letnia wersja deseru) lub owoce kiwi (wersja zimowa)
  • 12 płatków migdałowych

Jak to zrobić

Obrać ze skórki kiwi, pomarańcze i banana. Owoce pokroić na połówki; pomarańcze ułożyć jak łódeczki, za nimi ustawić połowę banana, który będzie “masztem” łódki. O banana oprzeć kiwi – “wejście pod pokład”. W górną część “banana-masztu” wbić po trzy płatki migdałowe. Następnie z bitej śmietany uformować “bałwany wody” wokół pomarańczy-łódki, posypać tartą czekoladą. Roztopić pozostałą czekoladę, małą łyżeczką uformować na talerzu “fale”. Owoc kiwi ozdobić kropeczkami z czekolady (w lecie kiwi zastępujemy lodami).

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjna polska potrawa - pierogi. W Wigilję jemy je z postną kapustą i grzybami.

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...