| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek z pomadą śmietanową

Mazurek z pomadą śmietanową

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

Składniki

Ciasto:

  • 50 dkg mąki krupczatki
  • 25 dkg masła orzechowego lub śmietankowego
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Pomada:

  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Jak to zrobić

Mąkę posiekać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut. Trochę ciasta odłożyć - będzie potrzebne na wałeczki do podwyższania brzegów. Resztę ciasta rozwałkować na dwa placki grubości 5 mm. Placki rozłożyć na dwóch blaszkach natłuszczonych masłem i poprószonych mąką. Uformować wałeczki, ułożyć je na brzegach mazurków. Piec 10-20 min w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Przygotować pomadę. Do dużego rondla wlać śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu przez 11 minut, mieszając od momentu wrzenia. Po zdjęciu z ognia ucierać przez chwilę łyżką drewnianą. Pomadę wylać na przestudzone mazurki. Przybrać orzechami i migdałami.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.

Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

Ciasto jabłkowe to chyba najpopularniejsze i najbardziej lubiane z ciast. My proponujemy nieco inną jego...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...