| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek z pomadą śmietanową

Mazurek z pomadą śmietanową

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

Składniki

Ciasto:

  • 50 dkg mąki krupczatki
  • 25 dkg masła orzechowego lub śmietankowego
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Pomada:

  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Jak to zrobić

Mąkę posiekać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut. Trochę ciasta odłożyć - będzie potrzebne na wałeczki do podwyższania brzegów. Resztę ciasta rozwałkować na dwa placki grubości 5 mm. Placki rozłożyć na dwóch blaszkach natłuszczonych masłem i poprószonych mąką. Uformować wałeczki, ułożyć je na brzegach mazurków. Piec 10-20 min w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Przygotować pomadę. Do dużego rondla wlać śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu przez 11 minut, mieszając od momentu wrzenia. Po zdjęciu z ognia ucierać przez chwilę łyżką drewnianą. Pomadę wylać na przestudzone mazurki. Przybrać orzechami i migdałami.

Przeczytaj dodatkowo:
Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.