| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek z pomadą śmietanową

Mazurek z pomadą śmietanową

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

Składniki

Ciasto:

  • 50 dkg mąki krupczatki
  • 25 dkg masła orzechowego lub śmietankowego
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Pomada:

  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Jak to zrobić

Mąkę posiekać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut. Trochę ciasta odłożyć - będzie potrzebne na wałeczki do podwyższania brzegów. Resztę ciasta rozwałkować na dwa placki grubości 5 mm. Placki rozłożyć na dwóch blaszkach natłuszczonych masłem i poprószonych mąką. Uformować wałeczki, ułożyć je na brzegach mazurków. Piec 10-20 min w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Przygotować pomadę. Do dużego rondla wlać śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu przez 11 minut, mieszając od momentu wrzenia. Po zdjęciu z ognia ucierać przez chwilę łyżką drewnianą. Pomadę wylać na przestudzone mazurki. Przybrać orzechami i migdałami.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Kutia

Święta to czas słodkości, wypieków i bakalii. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnej...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...