| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek z masą maślaną

Mazurek z masą maślaną

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

Mazurek z masą maślanąSkładniki

Ciasto:

  • 60 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 18 dag cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Masa maślana:

  • 4 żółtka
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki kakao
  • kilka kropli olejku arakowego

Polewa:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

 

Jak to zrobić

  • Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na 3 części i upiec placki w tortownicy. Po ostygnięciu, każdy placek nasączyć mocnym naparem z mielonej kawy (razem z fusami).
  • Przygotować masę maślaną – utrzeć do białości wszystkie składniki. Zrobić polewę. Margarynę z cukrem i kakao roztopić (cały czas mieszając) w garnuszku. Masa nie może się zagotować, nie powinna być gorąca.
  • Następnie dodać jajko i całość ubić mikserem.
  • Nasączone kawą placki przekładać galaretą owocową i masą maślaną. Zamiast galaretki można użyć kwaśnego dżemu np. agrestowego.
  • Mazurek należy upiec kilka dni przed świętami. Ciasto musi “dojrzeć” w chłodnym miejscu.

Złożyć vol-au-vent. Na całym placku ułożyć jeden na drugim dwa pierścienie. Ciasto zagrzać w...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...