| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek z masą maślaną

Mazurek z masą maślaną

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

Mazurek z masą maślanąSkładniki

Ciasto:

  • 60 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 18 dag cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Masa maślana:

  • 4 żółtka
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki kakao
  • kilka kropli olejku arakowego

Polewa:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

 

Jak to zrobić

  • Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na 3 części i upiec placki w tortownicy. Po ostygnięciu, każdy placek nasączyć mocnym naparem z mielonej kawy (razem z fusami).
  • Przygotować masę maślaną – utrzeć do białości wszystkie składniki. Zrobić polewę. Margarynę z cukrem i kakao roztopić (cały czas mieszając) w garnuszku. Masa nie może się zagotować, nie powinna być gorąca.
  • Następnie dodać jajko i całość ubić mikserem.
  • Nasączone kawą placki przekładać galaretą owocową i masą maślaną. Zamiast galaretki można użyć kwaśnego dżemu np. agrestowego.
  • Mazurek należy upiec kilka dni przed świętami. Ciasto musi “dojrzeć” w chłodnym miejscu.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.