| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek wiosenny z bakaliami

Mazurek wiosenny z bakaliami

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

Mazurek wiosenny z bakaliamiSkładniki

  • 40 dag mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • rodzynki, orzechy, daktyle, figi, skórka pomarańczowa

Jak to zrobić

  • Żółtka ugotować na twardo i przetrzeć przez sito. Bakalie drobno pokroić. Mąkę połączyć z masłem, cukrem, dodać żółtka i bakalie.
  • Szybko zagnieść ciasto. Odstawić w chłodne miejsce np. do lodówki na około 30 – 40 minut.
  • Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i uformować kształt mazurka (prostokąt, owal) z lekko podniesionymi brzegami.
  • Ciasto włożyć do piekarnika, uprzednio rozgrzanego do 200°C na około 20 minut.
  • Po wyjęciu i ostygnięciu ozdobić lukrem, polewą kakaową, rozpuszczoną czekoladą.

Limonki, mięta, rum, pokruszony lód ...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.