| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek wiosenny z bakaliami

Mazurek wiosenny z bakaliami

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

Mazurek wiosenny z bakaliamiSkładniki

  • 40 dag mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • rodzynki, orzechy, daktyle, figi, skórka pomarańczowa

Jak to zrobić

  • Żółtka ugotować na twardo i przetrzeć przez sito. Bakalie drobno pokroić. Mąkę połączyć z masłem, cukrem, dodać żółtka i bakalie.
  • Szybko zagnieść ciasto. Odstawić w chłodne miejsce np. do lodówki na około 30 – 40 minut.
  • Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i uformować kształt mazurka (prostokąt, owal) z lekko podniesionymi brzegami.
  • Ciasto włożyć do piekarnika, uprzednio rozgrzanego do 200°C na około 20 minut.
  • Po wyjęciu i ostygnięciu ozdobić lukrem, polewą kakaową, rozpuszczoną czekoladą.

Pomidory nadziewane

Przepis na pomidory z farszem z tuńczyka

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjna polska potrawa - pierogi. W Wigilję jemy je z postną kapustą i grzybami.

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...