| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek wiosenny z bakaliami

Mazurek wiosenny z bakaliami

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

Mazurek wiosenny z bakaliamiSkładniki

  • 40 dag mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • rodzynki, orzechy, daktyle, figi, skórka pomarańczowa

Jak to zrobić

  • Żółtka ugotować na twardo i przetrzeć przez sito. Bakalie drobno pokroić. Mąkę połączyć z masłem, cukrem, dodać żółtka i bakalie.
  • Szybko zagnieść ciasto. Odstawić w chłodne miejsce np. do lodówki na około 30 – 40 minut.
  • Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i uformować kształt mazurka (prostokąt, owal) z lekko podniesionymi brzegami.
  • Ciasto włożyć do piekarnika, uprzednio rozgrzanego do 200°C na około 20 minut.
  • Po wyjęciu i ostygnięciu ozdobić lukrem, polewą kakaową, rozpuszczoną czekoladą.

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...