| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek staropolski Babciny

Mazurek staropolski Babciny

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

Składniki

Ciasto kruche:

  • 15 dag mąki
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • dżem morelowy

Ciasto tłuszczowe

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/5 kostki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 3 jajka

Pomada wodna

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z cytryny

Jak to zrobić

  • Cukier, masło, jajko i cukier waniliowy ucieramy. Dodajemy mąkę i zagniatamy.
  • Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy cienkie, kwadratowe placki. Pieczemy je na złoty kolor.
  • Cukier z masłem ucieramy, dodając po jednym jajku. Gdy powstanie jednolita masa dodajemy mąkę.
  • Upieczone wcześniej kruche placki smarujemy cienko dżemem morelowym, złożyć. Tym samym dżemem trzeba posmarować również wierzch.
  • Ciastem tłuszczowym obkładamy brzegi.Robimy dekoracyjny rant.
  • Zapiekamy w temperaturze 180-190°C na złoty kolor.
  • Wodę z cukrem gotowujemy na wolnym ogniu aż uzyska się syrop do nitki. Wlewamy 1 łyżeczkę soku z cytryny – gotujemy, ucieramy do białości.
  • Ciepły lukier wylewamy na ciasto. Dekorujemy według uznania.

Płaską część połówek ziemniaków posmarować sosem bazyliowym. Ułożyć na blasze,...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.