| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek staropolski Babciny

Mazurek staropolski Babciny

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

Składniki

Ciasto kruche:

  • 15 dag mąki
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • dżem morelowy

Ciasto tłuszczowe

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/5 kostki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 3 jajka

Pomada wodna

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z cytryny

Jak to zrobić

  • Cukier, masło, jajko i cukier waniliowy ucieramy. Dodajemy mąkę i zagniatamy.
  • Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy cienkie, kwadratowe placki. Pieczemy je na złoty kolor.
  • Cukier z masłem ucieramy, dodając po jednym jajku. Gdy powstanie jednolita masa dodajemy mąkę.
  • Upieczone wcześniej kruche placki smarujemy cienko dżemem morelowym, złożyć. Tym samym dżemem trzeba posmarować również wierzch.
  • Ciastem tłuszczowym obkładamy brzegi.Robimy dekoracyjny rant.
  • Zapiekamy w temperaturze 180-190°C na złoty kolor.
  • Wodę z cukrem gotowujemy na wolnym ogniu aż uzyska się syrop do nitki. Wlewamy 1 łyżeczkę soku z cytryny – gotujemy, ucieramy do białości.
  • Ciepły lukier wylewamy na ciasto. Dekorujemy według uznania.

Przeczytaj dodatkowo:
Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...