| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek serowy na kruchym spodzie

Mazurek serowy na kruchym spodzie

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

Składniki

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • łyżeczka kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 75 dag sera
  • 6 jajek
  • 20 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki kaszy manny

Jak to zrobić

  • Przygotować kruche ciasto, siekając na stolnicy mąkę z tłuszczem i cukrem pudrem. Dodać żółtka i śmietanę. Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki.
  • Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć dno lekko natłuszczonej blachy lub tortownicy.
  • Ciasto podpiec w piekarniku (powinno być lekko zrumienienione), wystudzić, nie zdejmując blachy. Przygotować masę serową, rozłożyć na podpieczonym cieście, wygładzić powierzchnię, lekko posmarować ubitym na pianę białkiem.
  • Pozostałą część ciasta, pociąć na paski szerokości 1 cm i ułożyć na serze kratę.
  • Paski ciasta posmarować białkiem wymieszanym ze szczyptą cukru, wstawić do pieczenia. W zagłębieniach kratki można na ułożyć odsączone wiśnie z konfitury lub kawałki orzechów włoskich.

Przeczytaj dodatkowo:
Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...