| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

Składniki

  • 3 jajka
  • 12 dag mąki pszennej (niecała szklanka)
  • 35 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 35 dag orzechów włoskich

Jak to zrobić

  • Ucieramy na puch surowe żółtka z 25 dag cukru pudru, dodając małymi porcjami masło.
  • Do utartej masy wsypujemy mąkę pszenną oraz 25 dag zmielonych orzechów.
  • Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Blachę wykładamy waflami, na nich równomiernie wkładamy ciasto i wygładzamy nożem.
  • Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo pozostałe 10 dag cukru pudru.
  • Pianą pokrywamy ciasto i ozdabiamy połówkami orzechów.
  • Mazurka pieczemy tak, aby się zbytnio nie zarumienił.

Mazurek wiosenny z bakaliami

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...