| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek miodowy z masą morelową

Mazurek miodowy z masą morelową

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

Składniki

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka sody
  • 125 dag miodu
  • 1 łyżka smalcu
  • kilka kropli zapachu rumowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka margaryny do wysmarowania blachy

Masa morelowa:

  • 1 słoik (250 g) dżemu morelowego
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Do dekoracji:

  • 1 połówka brzoskwini z puszki
  • skórka ze świeżej pomarańczy

Jak to zrobić

  • Miód podgrzać, rozpuścić, dodać smalec, dokładnie wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, po czym dodać miód ze smalcem, utarte żółtka, zapach rumowy, sodę i sól.
  • Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 12 godzin.
  • Blachę wysmarować margaryną. Ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć nim blachę, dookoła zrobić wyższe brzegi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, wstawić ciasto i piec przez 10 minut.
  • Dżem rozsmarować na ciepłym cieście, posypać kandyzowaną skórką i wstawić na kilka minut do ciepłego piekarnika. Po wyjęciu mazurek ozdobić trójkątami świeżej skórki pomarańczowej i połówką brzoskwini.
    Uwaga!!! Ciasta nie należy zostawiać do całkowitego ostygnięcia na blasze, ponieważ wyciekający tłuszcz zastygnie i kawałki ciasto przykleją się do blachy.

Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Kutia

Święta to czas słodkości, wypieków i bakalii. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnej...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.