| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek miodowy z masą morelową

Mazurek miodowy z masą morelową

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

Składniki

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka sody
  • 125 dag miodu
  • 1 łyżka smalcu
  • kilka kropli zapachu rumowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka margaryny do wysmarowania blachy

Masa morelowa:

  • 1 słoik (250 g) dżemu morelowego
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Do dekoracji:

  • 1 połówka brzoskwini z puszki
  • skórka ze świeżej pomarańczy

Jak to zrobić

  • Miód podgrzać, rozpuścić, dodać smalec, dokładnie wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, po czym dodać miód ze smalcem, utarte żółtka, zapach rumowy, sodę i sól.
  • Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 12 godzin.
  • Blachę wysmarować margaryną. Ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć nim blachę, dookoła zrobić wyższe brzegi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, wstawić ciasto i piec przez 10 minut.
  • Dżem rozsmarować na ciepłym cieście, posypać kandyzowaną skórką i wstawić na kilka minut do ciepłego piekarnika. Po wyjęciu mazurek ozdobić trójkątami świeżej skórki pomarańczowej i połówką brzoskwini.
    Uwaga!!! Ciasta nie należy zostawiać do całkowitego ostygnięcia na blasze, ponieważ wyciekający tłuszcz zastygnie i kawałki ciasto przykleją się do blachy.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.