| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek makowy

Mazurek makowy

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

Składniki

  • 25 dag maku
  • 5/4 szklanki cukru pudru
  • 6 jaj
  • łyżka miodu naturalnego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cytryna
  • olejek migdałowy
  • bakalie (orzechy, rodzynki, suszone owoce)
  • tłuszcz
  • bułka tarta do formy

Jak to zrobić

  • Mak sparzyć, odcedzić i trzykrotnie zemleć. Wymieszać z płynnym miodem i olejkiem.
  • Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie, cały czas mieszając dodawać zmielony mak, bułkę tartą i bakalie. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka.
  • Całość lekko wymieszać i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką.
  • Piec około 1 godziny w średnio gorącym piekarniku.
  • Upieczone ciasto polać polewą czekoladową i ozdobić bakaliami.

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

Ciasto jabłkowe to chyba najpopularniejsze i najbardziej lubiane z ciast. My proponujemy nieco inną jego...