| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek makowy

Mazurek makowy

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

Składniki

  • 25 dag maku
  • 5/4 szklanki cukru pudru
  • 6 jaj
  • łyżka miodu naturalnego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cytryna
  • olejek migdałowy
  • bakalie (orzechy, rodzynki, suszone owoce)
  • tłuszcz
  • bułka tarta do formy

Jak to zrobić

  • Mak sparzyć, odcedzić i trzykrotnie zemleć. Wymieszać z płynnym miodem i olejkiem.
  • Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie, cały czas mieszając dodawać zmielony mak, bułkę tartą i bakalie. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka.
  • Całość lekko wymieszać i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką.
  • Piec około 1 godziny w średnio gorącym piekarniku.
  • Upieczone ciasto polać polewą czekoladową i ozdobić bakaliami.

Złożyć vol-au-vent. Na całym placku ułożyć jeden na drugim dwa pierścienie. Ciasto zagrzać w...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...