| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek makowy

Mazurek makowy

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

Składniki

  • 25 dag maku
  • 5/4 szklanki cukru pudru
  • 6 jaj
  • łyżka miodu naturalnego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cytryna
  • olejek migdałowy
  • bakalie (orzechy, rodzynki, suszone owoce)
  • tłuszcz
  • bułka tarta do formy

Jak to zrobić

  • Mak sparzyć, odcedzić i trzykrotnie zemleć. Wymieszać z płynnym miodem i olejkiem.
  • Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie, cały czas mieszając dodawać zmielony mak, bułkę tartą i bakalie. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka.
  • Całość lekko wymieszać i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką.
  • Piec około 1 godziny w średnio gorącym piekarniku.
  • Upieczone ciasto polać polewą czekoladową i ozdobić bakaliami.

Przeczytaj dodatkowo:
Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...