| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek królewski

Mazurek królewski

Upieczone ciasto można udekorować np. lukrem rumowym.

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 12 żółtek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • 5 dag obranych migdałów (do dekoracji)

Jak to zrobić

Migdały sparzyć, obrać i drobno posiekać. Masło utrzeć na pianę (mikserem), dodawać po jednym żółtku, na końcu dodać cukier, migdały i mąkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na 1,5 cm i udekorować migdałami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor. Upieczone można polukrować np. lukrem rumowym.
Czas wykonania 1 godz. 15 min.

Przeczytaj dodatkowo:
Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.