| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek królewski

Mazurek królewski

Upieczone ciasto można udekorować np. lukrem rumowym.

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 12 żółtek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • 5 dag obranych migdałów (do dekoracji)

Jak to zrobić

Migdały sparzyć, obrać i drobno posiekać. Masło utrzeć na pianę (mikserem), dodawać po jednym żółtku, na końcu dodać cukier, migdały i mąkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na 1,5 cm i udekorować migdałami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor. Upieczone można polukrować np. lukrem rumowym.
Czas wykonania 1 godz. 15 min.

Przeczytaj dodatkowo:
Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjna polska potrawa - pierogi. W Wigilję jemy je z postną kapustą i grzybami.

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...