| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek królewski

Mazurek królewski

Upieczone ciasto można udekorować np. lukrem rumowym.

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 12 żółtek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • 5 dag obranych migdałów (do dekoracji)

Jak to zrobić

Migdały sparzyć, obrać i drobno posiekać. Masło utrzeć na pianę (mikserem), dodawać po jednym żółtku, na końcu dodać cukier, migdały i mąkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na 1,5 cm i udekorować migdałami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor. Upieczone można polukrować np. lukrem rumowym.
Czas wykonania 1 godz. 15 min.

Przeczytaj dodatkowo:
Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...