| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Mazurki i baby to ciasta, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

Składniki

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 8 dag cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • 2 ugotowane żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny

Jak to zrobić

  • Mąkę, cukier i tłuszcz przesiekać, wbić jajko, przetrzeć przez sitko ugotowane żółtka, wlać śmietanę, wsypać proszek do pieczenia i szybko wyrobić ciasto. Powinno być miękkie.
  • Rozwałkowany placek ułożyć w nasmarowanej formie. Najlepsza będzie specjalna blacha do pieczenia mazurków - po odwróceniu upieczonego ciasta mamy brzegi okalające masę. Jeśli nie mamy takiej formy, układając ciasto można uformować jego brzegi.
  • Przygotować masę. Mleko z cukrem gotować (często mieszając) na bardzo słabym ogniu, aż zgęstnieje i zbrązowieje.
  • Ostudzoną masę utrzeć z margaryną (tłuszcz dodawać małymi porcjami) i ułożyć na upieczonym placku.

 

Zobacz również:

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...