| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek cygański

Mazurek cygański

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

Składniki

  • 20 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • 5 jajek
  • 1 wafel
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów
  • 10 dag fig
  • 10 dag daktyli
  • 5 dag skórki pomarańczowej

Jak to zrobić

  • Przygotować bakalie. Rodzynki oraz figi opłukać i osączyć. Figi, daktyle, skórkę pomarańczową, orzechy, pokroić na cienkie paseczki.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę.
  •  Dodać ubite na pianę białka, bakalie i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać.
  • Masę rozłożyć na waflu – równomiernie rozsmarować po wierzchu i bokach.
  • Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...