| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek Babci Tosi

Mazurek Babci Tosi

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

Składniki

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 20 dag margaryny
  • 20 dag cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka sody

Masa orzechowo-migdałowa:

  • 20 dag orzechów
  • 10 dag migdałów
  • 10 dag cukru
  • 12 dag masła
  • 2 łyżki miodu

Masa budyniowa:

  • margaryna
  • około 2 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie budynie śmietankowego lub waniliowego

Jak to zrobić

  • Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie, podzielić je na 3 równe części.
  • Z dwóch części upiec placki (piec około 20 minut).
  • Przygotować masę orzechowo-migdałową. Wszystkie składniki wymieszać i usmażyć na złoty kolor. Masę włożyć na trzecią część ciasta i piec w piekarniku przez około 10 minut.
  • Ugotować budyń. Ostudzony, utrzeć mikserem z margaryną i cukrem na gęstą masę.
  • Upieczone placki układać w następującej kolejności: placek, powidła, masa budyniowa, kolejny placek, powidła i masa budyniowa, na koniec ciasto z masą orzechowo-migdałową.
  • Mazurek odstawić na 2-3 dni.

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...