| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Mazurek Babci Tosi

Mazurek Babci Tosi

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

Składniki

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 20 dag margaryny
  • 20 dag cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka sody

Masa orzechowo-migdałowa:

  • 20 dag orzechów
  • 10 dag migdałów
  • 10 dag cukru
  • 12 dag masła
  • 2 łyżki miodu

Masa budyniowa:

  • margaryna
  • około 2 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie budynie śmietankowego lub waniliowego

Jak to zrobić

  • Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie, podzielić je na 3 równe części.
  • Z dwóch części upiec placki (piec około 20 minut).
  • Przygotować masę orzechowo-migdałową. Wszystkie składniki wymieszać i usmażyć na złoty kolor. Masę włożyć na trzecią część ciasta i piec w piekarniku przez około 10 minut.
  • Ugotować budyń. Ostudzony, utrzeć mikserem z margaryną i cukrem na gęstą masę.
  • Upieczone placki układać w następującej kolejności: placek, powidła, masa budyniowa, kolejny placek, powidła i masa budyniowa, na koniec ciasto z masą orzechowo-migdałową.
  • Mazurek odstawić na 2-3 dni.

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjna polska potrawa - pierogi. W Wigilję jemy je z postną kapustą i grzybami.

Kutia

Święta to czas słodkości, wypieków i bakalii. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnej...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...