Szybka marmolada dyniowo-jabłkowa: sprawdzony przepis

2021-03-29
Marmolada dyniowo-jabłkowa
Autor: thinkstockphotos.com Sprawdź, jak przygotować szybką marmoladę z dyni i jabłek
łatwy
25 min
4

Dynie i jabłka to klasyczny duet, jeśli chodzi o słodkie przetwory na zimę. Marmolada dyniowo-jabłkowo będzie oryginalnym dodatkiem do ciast i ciasteczek. Sprawdź, jak ją zrobić - podajemy łatwy przepis.

SKŁADNIKI

  • 50 dag dojrzałej dyni
  • 50 dag kwaskowych jabłek
  • 25 dag cukru owocowego
  • 1 torebka środka żelującego - np. Dżemix

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię i jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać cukier ze środkiem żelującym, dodać owoce.
  • Zagotować, stale mieszając. Następnie gotować jeszcze przez około 2 min na małym ogniu.
  • Gorącą marmoladą napełnić słoiki i natychmiast je zamknąć.