| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Makaron z sosem truskawkowym

Makaron z sosem truskawkowym

Dla smakoszy makaronu w różnych postaciach propozycja truskawkowa.

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek,
  • opakowanie śmietany kremówki (albo jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego),
  • pół paczki makaronu: rurek lub kokardek,
  • cukier do smaku,
  • sól do osolenia makaronu.

Jak przygotować:

Najpierw zajmij się makaronem, a gdy on będzie się gotował, przygotujesz sos truskawkowy. Makaron przygotuj według przepisu z torebki. Teraz czas na truskawki. Należy je opłukać i odszypułkować. Owoce możesz przygotować na kilka sposobów. Jeśli lubisz duże kawałki, to wystarczy, że pokroisz lub zmiażdżysz truskawki łyżeczką, a następnie wymieszasz ze śmietaną oraz dosłodzisz do smaku (zamiast śmietany możesz użyć jogurtu lub serka, który jest słodszy, więc pamiętaj, aby dodać mniej cukru). Jeśli natomiast lubisz używać miksera - zmiksuj owoce razem ze śmietaną i cukrem - uzyskasz wówczas sos truskawkowy.

Ugotowany makaron, odcedzony i jeszcze ciepły ułóż na talerzach. Przygotowany sos, czyli masę truskawkową umieść  na makaronie, najlepiej zrób to w postaci gniazdka w środku makaronu. Taka porcja z powodzeniem wystarczy dla 3 osób. Oczywiście można ją wzbogacić o inne owoce, które akurat będą pod ręką, np. banany lub jagody. Ja jednak jako miłośniczka truskawek polecam wersję czysto truskawkową.


Przepis przysłany na konkurs "Truskawkowa obsesja" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...