| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Lin w koperkowym sosie

Lin w koperkowym sosie

Ułożyć na półmisku i...

Składniki:

  • lin
  • włoszczyzna
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Jak to zrobić:

Rybę oczyścić, sprawić, pokroić, nasolić i odstawiać na 2 godziny. Obrać włoszczyzn, cebulkę opiec. Ugotować bulion, ok. 30 ml odlać do wystygnięcia. rybę opłukać z soli, włożyć do wywaru i gotować 20-30 minut. Koperek posiekać.
Zrobić sos: 2 łyżki masła rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, rozmieszać. Zasmażkę rozprowadzić ostudzonym bulionem. Wlewać powoli (mieszając), aż powstanie gęsty sos. wsypać koperek. Doprawić. Zagotować. Dodać 2 łyżki śmietany, rozmieszać.
Rybę ułożyć na półmisku i polać sosem.

Rolada rybna z pieczarkowym farszem, a to wszystko w galarcie.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...