| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Lin w koperkowym sosie

Lin w koperkowym sosie

Ułożyć na półmisku i...

Składniki:

  • lin
  • włoszczyzna
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Jak to zrobić:

Rybę oczyścić, sprawić, pokroić, nasolić i odstawiać na 2 godziny. Obrać włoszczyzn, cebulkę opiec. Ugotować bulion, ok. 30 ml odlać do wystygnięcia. rybę opłukać z soli, włożyć do wywaru i gotować 20-30 minut. Koperek posiekać.
Zrobić sos: 2 łyżki masła rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, rozmieszać. Zasmażkę rozprowadzić ostudzonym bulionem. Wlewać powoli (mieszając), aż powstanie gęsty sos. wsypać koperek. Doprawić. Zagotować. Dodać 2 łyżki śmietany, rozmieszać.
Rybę ułożyć na półmisku i polać sosem.

„Kiedy robi się zimno, a widok za oknem udowadnia, że mieszkamy w kraju północnym,...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...