| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Lin w koperkowym sosie

Lin w koperkowym sosie

Ułożyć na półmisku i...

Składniki:

  • lin
  • włoszczyzna
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Jak to zrobić:

Rybę oczyścić, sprawić, pokroić, nasolić i odstawiać na 2 godziny. Obrać włoszczyzn, cebulkę opiec. Ugotować bulion, ok. 30 ml odlać do wystygnięcia. rybę opłukać z soli, włożyć do wywaru i gotować 20-30 minut. Koperek posiekać.
Zrobić sos: 2 łyżki masła rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, rozmieszać. Zasmażkę rozprowadzić ostudzonym bulionem. Wlewać powoli (mieszając), aż powstanie gęsty sos. wsypać koperek. Doprawić. Zagotować. Dodać 2 łyżki śmietany, rozmieszać.
Rybę ułożyć na półmisku i polać sosem.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...