| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Likier malinowy

Likier malinowy

Likier może być doskonałym dodatkiem do lodów i sałatek owocowych.

Składniki

  • 0,5 kg malin
  • 1 kg cukru
  • 0,7 l spirytusu

Jak to zrobić

Dorodne, zdrowe i suche maliny utrzeć drewnianą gałką w makutrze. Do dobrze zmiażdżonych owoców dodać cukier. Całość ucierać, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i uzyskania jednorodnej masy. Mieszaninę pozostawić w makutrze (pod szczelnym przykryciem) na 2 dni. Następnie, ciągle mieszając dodawać powoli spirytus. Przetrzeć przez sito.
Płyn rozlać do butelek, zamknąć i odstawić na kilka dni. Przez ten czas powinien się rozwarstwić – na klarowny i mętny, zawiesisty. Warstwy rozlać do oddzielnych butelek. Po zakorkowaniu, butelki zostawić w ciemnej i suchej piwnicy na 3 miesiące.
Likier klarowny świetnie komponuje się z kawą, ciastem i innymi słodkimi deserami. Natomiast zawiesisty – będzie doskonałym dodatkiem do lodów i sałatek owocowych.

Kawa - nie tylko czarna

Kawę pije się z różnymi dodatkami i nie zawsze na gorąco, zresztą kiedyś piło się ją właśnie...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...